top of page

Blog.

FINQUESTO

Wij vinden persoonlijke betrokkenheid enorm belangrijk. Een groot deel van onze klanten is daarom al vele jaren bij ons en beveelt ons van harte aan. Deze betrokkenheid is voor ons het belangrijkste uitgangspunt en daarom zorgen we er graag voor je dat je regelmatig op de hoogte bent van belangrijke nieuwsfeiten en ondernemerstips.

Reading a Book_edited.png

Prinsjesdag 2021, tijd om te veranderen.

Op 21 september was het weer de 3e dinsdag van september, jaarlijks de start van het politieke jaar en traditiegetrouw de aankondiging van een groot aantal wijzigingen in ons fiscaal stelsel. Voor ondernemers is deze dag vaak een belangrijke dag om rekening mee te houden en wordt dan ook gebruikt om plannen voor de toekomst te gaan concretiseren.Maar laten we het dit jaar eens anders doen. Nu nog plannen gaan maken op basis van deze ontwikkelingen heeft niet zoveel zin. Immers de impact op jouw onderneming is vaak gering, buiten een aantal wettelijke wijzigingen en bijkomende verplichtingen en als het goed is ben je al jaren bezig jouw onderneming toekomstbestendig te maken. Toch?


Nog niet mee bezig. Dit is hét juiste moment om dat wél te gaan doen. Wacht niet langer met jouw onderneming en doelstellingen te omvatten in een plan. Verder uitstel is niet meer nodig. Een plan voor jouw onderneming opstellen vraagt niet dagen van voorbereiding, verzamelen van documenten en zoeken naar de sleutel naar succes. Het is gewoon een kwestie van er voor gaan zitten.


Zo dat moet even genoeg zijn om je aan te sporen aan de slag te gaan met het opstellen van jouw (toekomst)plan voor jouw onderneming. Maar waarom moet je juist vandaag starten. Nou, niet alleen omdat het Prinsjesdag is, niet omdat er nieuwe maatregelen en wetswijzigingen aangekondigd worden, nee eigenlijk is er maar één simpele reden. Je hebt nu nog 3,5 maand voordat het jaar 2021 om is en je met een schone lei aan het volgende boekjaar kunt beginnen. De meeste fouten die je hebt kunnen maken dit jaar liggen achter je dus je hebt een goed inzicht over wat er goed en vooral wat er fout is gegaan. Het mooie aan dit moment om te gaan starten met het opstellen van jouw plan is dat veel van de informatie die noodzakelijk is voor het plan vers in je geheugen zit en dus eenvoudig geprojecteerd kunnen worden in het plan.


Beperk je redenering tot de basisregels

Ga je zelf een plan opstellen houdt dan rekening met een aantal simpele basisregels:

#1 Stap af van een cijferboordeling op basis van EBITDA

Veel ondernemers berekenen meerdere keren per jaar hun EBITDA om te kijken hoe succesvol hun onderneming is en waar mogelijk uiteindelijk de verkoopwaarde op gebaseerd gaat worden.


EBITDA is een vaste waarde bij het beoordelen van waarde van een bedrijf. Voor je als ondernemer is deze waarde helemaal niet zo belangrijk als je toch niet van plan bent jouw onderneming te verkopen. EBITDA is de afkorting van Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Met andere woorden het operationele resultaat van jouw onderneming. Tot zover even de theoretische benadering. Maar rente, afschrijvingen en Belastingen zijn échte kosten die wel degelijk van invloed zijn op jouw onderneming. Rente dien je te betalen aan de bank of kredietinstelling, afschrijvingen zijn eigenlijk weer de "kosten" die je maakt om uiteindelijk je laptop, machine of bestelauto te vervangen. Je bouwt dus maandelijks geld op wat je moet reserveren om uiteindelijk opnieuw de aanschaf te kunnen financieren. Kortom voor je als ondernemer zijn deze zaken wel degelijk van invloed op de gezondheid van jouw onderneming!


#2 Richt je niet op de omzet, maar kijk verder.

Veel ondernemers pronken graag met hun omzetcijfers. "Mijn onderneming draait meer dan 2 miljoen omzet per jaar. " Maar wat zegt dit nu eigenlijk over de (financiële) gezondheid van jouw onderneming? NIETS! Veronderstel dat je op basis van die 2 miljoen omzet 1,5 miljoen kwijt bent aan de inzet van inleenkrachten en bij een omzet van 1 miljoen geen inleenkrachten nodig hebt. Dan is het uiteindelijke rendement uit je omzet vele male hoger bij een omzet van 1 miljoen, simpelweg omdat de kosten in verhouding tot de omzet veel lager zijn. Richt je dus op de brutomarge en/of winstmarge. Dit kan ingewikkeld zijn! Laat je dus bijstaan door een goede financieel adviseur.


#3 Zorg ervoor dat je plan realistisch is.

Een ondernemingsplan kan ambitieus zijn, gedreven door opportunisme en gebaseerd op de dromen van de ondernemer. Dit is dan ook meteen de grootste valkuil. Als ondernemer wil je jouw onderneming laten groeien, sturen op winsten en resultaten, jaar-op-jaar groei en je lange termijn doelstelling. Bij aanvang bruis je van energie, ambitie en gedrevenheid, de toekomst is rooskleurig en de omzetten zien er goed uit.


Toch is het juist vanaf dat moment voor je belangrijk om met beide voeten op de grond te blijven staan. Alleen dan kun je een plan voor je onderneming maken waarbij je met een bepaalde afstand kijkt naar je onderneming, jouw klanten, de omzet en al wat meer komt kijken bij het runnen van jouw onderneming.


Er komt heel wat kijken bij het maken van een goed plan voor je onderneming. Toch als je je houdt aan deze paar basistips kun je een heel eind komen. Maar wil je écht het maximale uit jouw onderneming halen? Dan is begeleiding cruciaal. Samen met een van de financiële rekenwonders van finQuesto gaan we er samen voor zitten om tot (her)nieuwde inzichten te komen en een realistisch en haalbaar plan te maken. Niet alleen gericht op de korte termijn maar ook met een duidelijke stip aan de horizon.

Met onze meer dan 3.000 verschillende databronnen bekijken wij jouw onderneming vanuit elke denkbare hoek, van Omzet, bedrijfsvoering tot Marketing en HR. Met een échte 360° view geven we je alle inzichten om met kennis van zaken aan de slag te gaan met het verbeteren van jouw onderneming. Doordat wij gebruik maken van meer dan 3.000 databronnen kunnen wij eenvoudig de resultaten van jouw onderneming afzetten tegen concurrenten, bekijken we je vindbaarheid op internet en onderzoeken wij voor je hoe vind- en bereikbaar je bent voor je klanten.


Is jouw onderneming toe aan een 360° view en inzicht in je belangrijkste bedrijfsprocessen? Maak dan kennis met de aanpak van finQuesto! Data-Driven Boekhouders & Adviseurs. Mail ons op: oisterwijk@finQuesto.nl of breda@finQuesto.nl.


11 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page